Bedankt voor uw contactaanvraag!

Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Bedankt voor uw nieuwsbrief-aanmelding!

Vanaf nu zult u onze nieuwsbrieven ontvangen.

Fysiotherapie Sittard Oost
patiËntenportaal
Adres
Bachstraat 103, 6137 RX Sittard
Telefoon
+31(0)46 - 452 85 19
Ademhalingstechnieken
Ademhalingstechnieken

Ademhalingstechnieken

Normale ademhaling    

https://www.youtube.com/watch?v=cqJc6nzmo2I    

hhh    

Een normale ademhaling van een persoon in rust gaat via de buik. Bij het inademen stroomt er lucht de longen in. Hierdoor zet de buik uit bij inademen. Bij het uitademen loopt de zak met lucht leeg, waardoor ook de buik inzakt. Wanneer iemand rustig ademt, ademt hij ongeveer 12-15 keer per minuut in en uit. Wanneer er meer inspanning wordt geleverd, gaat de borstademhaling meedoen. Hierdoor wordt bij inademen ook het bovenste deel van de longen met lucht gevuld. Daardoor kan het lichaam veel meer lucht opnemen. Deze borstademhaling gaat samen met de buikademhaling; dat wil zeggen dat zowel de buik als de borst uitzetten. Tenslotte kunnen bij zware inspanning, dus wanneer het lichaam echt veel lucht nodig heeft, de flanken ook nog meebewegen, Dit zie je bijvoorbeeld gebeuren na hardlopen. Dus wil je maximale lucht binnen krijgen, dan doen zowel buik, borst als flanken mee.    

Hoge ademhaling    

https://www.youtube.com/watch?v=AaGNjefXRqI&t=4s    

Gelukkig gebeurt de ademhaling automatisch en lijkt het zo vanzelfsprekend. Toch doen veel mensen het niet goed. Dit kan er toe leiden dat je snel buiten adem bent, hyperventilatie klachten of zelfs paniekaanvallen krijgt. Door het verkeerd ademen gebruik je maar een beperkt gedeelte van de longen, terwijl je veel meer tot je beschikking hebt. Wanneer je klachten van benauwdheid hebt, is het dus van groot belang dat je in ieder geval op de juiste manier ademt.    

Hoe herken je een verkeerde ademhaling? Ga hiervoor op de rug liggen en leg 1 hand op de buik en 1 hand op de borstkast. Wanneer je goed ademt komt alleen de buik omhoog en beweegt de hand op de borstkast niet.    

Bij een verkeerde ademhaling gebeurt het tegenovergestelde. De borstkast komt omhoog en de buik doet niks of wordt zelfs ingetrokken. Dit wordt hoog ademen genoemd. Dus als je de longen weer als een zak met lucht voorstelt, maak je de zak met lucht aan de bovenkant ruimer, maar knijp je de zak aan de onderkant dicht. Je gebruikt dus maar de helft van de long.     

     

Hoe leer je een goede ademhalingstechniek?    

Hiervoor kun je gebruik maken van Pursed Lip Breathing (PLB). PLB is een gemakkelijke ademhalingstechniek om kortademigheid, die vooral bij longpatiënten voorkomt, te verminderen. We laten in de onderstaande link zien hoe het moet.    

https://www.youtube.com/watch?v=duLYZ337wo0    

Je start in ruglig. Zoek een plek in huis waar je niet gestoord kunt worden. Meestal is dit de slaapkamer. Leg beide handen op je middenrif. Vervolgens adem je in via je neus en blaas je uit via je mond. Terwijl je uitblaast, tuit je je lippen en blaas je de lucht naar buiten (net als een kaars uitblazen). Probeer diep uit te blazen. Dit kun je voelen, doordat je buik inzakt. Sommige mensen vinden het prettiger als ze erbij tellen. Bijvoorbeeld 3 tellen in en 5 tellen uit. Wanneer je dit goed lukt, kun je op de rand van het bed gaan zitten en de oefeningen herhalen.    

     

Waarom zou ik PLB doen?    

PLB heeft meerdere voordelen, waaronder:    

Hoe vaak en wanneer doe ik PLB?    

Aan te raden is om deze methode vaker per dag te doen en met name tijdens periodes van benauwdheid (bijvoorbeeld direct na inspanning). Dus ben je benauwd? Begin met PLB om zo een rustigere ademhaling te creëren en de longen goed te ventileren.    

     

swipe
Fysiotherapie Sittard Oost
Adres
Bachstraat 103, 6137 RX Sittard
Telefoon
+31(0)46 - 452 85 19